El paisatge, possible origen dels topònims dels pobles del Pallars Sobirà

La tesi doctoral de la pallaresa Núria Garcia-Quera planteja aquesta hipòtesi després de sis anys de recerca i 177 persones entrevistades

Llegiu l’article complet a Pallars Digital

Diversos topònims dels pobles del Pallars Sobirà podrien tenir el seu origen en el paisatge. Aquesta és la hipòtesi que planteja l’escriptora Núria Garcia-Quera en la seva tesi doctoral, que ha suposat sis anys de recerca i durant per a la qual ha entrevistat fins a 177 persones de la comarca.

Tal com explica Garcia-Quera a Pallars Digital, el mètode alternatiu utilitzat ha estat dissenyat per ella mateixa i està basat en l’estadística. L’objectiu és buscar el significat dels topònims opacs  dels nuclis del Sobirà. És a dir, tots aquells que tenen un origen desconegut, com per exemple el cas de Sort.

Núria Garcia-Quera, doctora en Geogràfia i màster en Lingüística, viu al Pallars Sobirà des de fa més de trenta anys i ha dissenyat un mètode per desxifrar els noms dels pobles d’aquesta comarca pirinenca. El mètode, inèdit, innovador i basat en l’estadística, posa al mateix nivell la lingüística i la geografia, i se serveix de dades obtingudes a partir de la recopilació de citacions medievals dels topònims, d’exploracions sobre el terreny, d’entrevistes a padrins de la comarca, dels Sistemes d’Informació Geogràfica, i també d’algorismes matemàtics.

Vídeo de la conferència de Núria Garcia-Quera a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sort, en el marc del III Cicle de Xerrades de Ciència del Parc Natural de l’Alt Pirineu